Reformationens betydning for den kirkelige kunst

Foredrag ved lektor Hans JØrgen Frederiksen
Frihavnskirken, store sal
Torsdag den 24. maj kl. 19:30
Vært: Rikke Juul. Foredrag ved lektor i Kunsthistorie ved Aarhus Universitet Hans Jørgen Frederiksen. Der serveres kaffe / the og et glas vin i pausen.

Luthers indstilling til kirkelige billeder var moderat. Hvor reformatorer som Bullinger og Calvin ville have alle billeder ud af kirkerne, var Luther utvetydigt imod billedstorm. Skulle billeder fjernes, måtte det være i god ro og orden og med øvrighedens billigelse. Billeder kunne bruges til at fortolke de bibelske beretninger og til at udsmykke kirkerne; men de måtte under ingen omstændigheder gøres til genstand for kult.

I dette foredrag fremlægges de vigtigste aspekter af katolsk og luthersk billedteologi, og med udgangspunkt i konkrete eksempler både fra reformationstiden og fra nutiden belyses synspunkternes virkningshistorie.