Rosenvængets Sogn

Rosenvængets Sogn er udskilt fra Sankt Jakobs Sogn i 1912, dele af sognet blev udskilt til Frihavns Sogn og Hans Egedes Sogn i 1931; i 1931 blev en del af Sankt Jakobs Sogn indlemmet. Sognet blev sammenlagt med Davids Sogn og Frihavns Sogn i 2008, mens Davids Sogn blev udskilt igen i 2012.

Rosenvængets Sogn består af Lutherkirken og Frihavnskirken.

Kirkerne
Frihavnskirken i Willemoesgade 68, 2100 København Ø

Frihavnskirken i Willemoesgade 68, 2100 København Ø

Kirken ligger på hjørnet af Willemoesgade og Fiskedamsgade midt mellem kvarterets boligbebyggelser. Den har navn efter Københavns Frihavn.

Kirken første præst, H. P. Mollerup havde en vis tilknytning til søfarten, da han havde været sømandspræst i England. Han gjorde meget for, at de fattigste i samfundet kunne have kirken som et tilholdssted – en “frihavn”.

Efter århundredeskiftet var boligudviklingen stærk i kvarteret langs Strandboulevarden, så der blev udskilt et selvstændigt sogn fra Sankt Jacobs kirke ved Østerbrogade.

Frihavnskirken blev opført omkring 1906 efter tegninger af arkitekten Thorvald

Jørgensen (1867-1946) og finansieret af midler fra Foreningen til Opførelse af Smaa Kirker i København samt midler der blev indsamlet i sognet. Grunden blev skænket af Det Classenske Fideikommis.

Frihavnskirken har ca. 190 siddepladser.


 

 

Lutherkirken i Randersgade 3, 2100 København Ø

Kirken er opført i 1914-18 i røde mursten ved arkitekterne Martin Nyrop og Julius Smith. Kirken har kor med tresidet afslutning mod vest. På skibets teglhængte tag hviler en ottesidet tagrytter med spir. Kirkens ydre er præget af romanske og unggotiske stilarter. Østgavlen med den halvsøjleprydede hovedportal har blændingsdekorationer. Ved portalen står en statue af Luther.

Kirken har fladt, kassetteret betonloft. Koret er hævet otte trin over skibet. Over det fritstående alterbord er opsat et krucifiks efter Martin Nyrops tegninger. Korets fem vinduer har glasmosaikker af Ernestine Nyrop, motiverne er Englen vogter Paradis, Adam og Eva i Paradis, Syndefaldet, Uddrivelsen af Paradis og Det nye Jerusalem. Fonten af marmor har indgraveret Luthers signet med rose, hjerte og kors.

Lutherkirken har ca. 200 siddepladser i stueplan.